Om Jonas Moström

Bild på författaren Jonas Moström, Foto:Ulla Montan
Jag är född 1973 och uppvuxen i Bräcke, Jämtland. Nu bor jag sedan några år med min familj i Stockholm där jag arbetar som husläkare på en vårdcentral. Romanen som jag skrivit, Dödens pendel, utspelar sig till stora delar på sjukhuset i Sundsvall, där jag gjorde min AT-tjänstgöring i två år innan jag fick min läkarlegitimation.
 
Min berättelse har två huvudpersoner; kriminalkommissarie Johan Axberg och hjärtläkare Erik Jensen. Båda blir indragna i jakten på en seriemördare som härjar i staden, och handlingen rör sig mellan polishuset, stadens nyöppnade kasino och lasarettet.
 
Att jag valde sjukhusmiljön som utgångspunkt för min berättelse var självklart. Ingenstans är den sköra tråden mellan liv och död så påtaglig som här. Dramatiska och rörande människoöden utspelar sig varje dag inom sjukhusets väggar. Dessutom finns här en ständig ström av olika människor i de till synes ändlösa korridorerna.
 
Det var när jag blev pappaledig en sommar som jag tog mig i kragen och försökte sjösätta en länge närd dröm om att skriva en roman. Jag köpte en bärbar dator och varje dag på min dotters sovpass, av högst varierande längd, så fällde jag upp locket och skrev. Blöjor, odiskade vällingflaskor och smutstvätt fick vänta. När jag sedan började arbeta igen var jag så uppslukad av historien att jag fortsatte att skriva på kvällar och nätter.
 
Nu har skrivandet blivit ett behov - något som jag inte vill eller kan vara utan. Jag har ofta en penna till hands för att klottra ned tankar och idéer. När jag skriver öppnar jag dörren till en parallellvärld där allt är möjligt, fantasin går lös med stora steg. Annars läser jag så fort jag kommer åt; i tunnelbanan, i köer och när jag är med min dotter i parken. Det blir givetvis mest kriminalromaner. Kombinationen av en spännande berättelse, en puls, där vardagsskildringar, humor och personporträtt flätas in på ett naturligt sätt tilltalar mig. Och samspelet mellan liv och död fascinerar. Det är först när dödens skugga är närvarande som vi ser och värderar livet med rätt mått.

 

Mer om Jonas