Blindspår

Pressklipp

Blindspår

Blindspår
Hur har jag kunnat missa Jonas Moström? Blindspår är min första kontakt med denne författare och jag fastnar genast. Moströms äldre bror har Downs syndrom och författaren har velat överföra sina positiva erfarenheter genom att låta en av huvudpersonerna vara en tonåring med Downs syndrom. Moströms läkarbakgrund ger intrigen en saklig inramning och bidrar till dess trovärdighet. Beskrivningen av Elias och bokens etiska frågeställningar griper tag i läsaren. Språket är rakt och lättläst, och samtidigt lyhört anpassat till situationen med fina personteckningar och miljöskildringar. Författaren tvekar inte att kasta misstankar åt olika håll för att mot slutet överraska läsaren. En elegant deckare som ger mersmak"

DAST Magasin 
 
”Jag brukar undvika att slå in öppna dörrar genom att tipsa om alltför kända och etablerade författare och serier. Men den nionde Nathalie Svensson-boken förtjänar att lyftas. För att hylla sin bror, som har Down´s syndrom har Moström försett det 17-åriga mordvittnet Elias med samma diagnos. Psykiatrikern Nathalies utmaning blir att få Elias att berätta vad han har sett, trots att Elias inte gärna kommunicerar med ord. Desto mer gärna kommunicerar han genom att tälja trägubbar i sann Emil i Lönneberga-anda.

Själv tror jag mig ha listat ut lösningen flera gånger innan jag knäcker gåtan, precis strax före Nathalie. Precis som det ska vara.
För ljudbokslyssnaren är den den alltid lika stabia Marie Richardsson som läser."

Per Johansson - UNT
 
Skådespelaren Helena Melvinder hittas knivmördad på sitt köksgolv i Uppsala. Hennes 17-årige son Elias, som har Downs syndrom, håller henne hårt i famnen och blir först misstänkt för dådet. Kommissarie Johan Axberg håller i utredningen, assisterad av sitt team och av sin partner Nathalie Svensson, psykiatriker, som har Elias som patient. Under utredningen vidgas kretsen av misstänkta och omfattar snart bl.a. Helenas ex-man Ola och Elias kontaktperson Benny. Kopplingar finns också till en tidigare smitningsolycka. Upplösningen är såväl dramatisk som överraskande, tragisk och lycklig. Moströms personskildring, inte minst vad gäller Elias, är inkännande och levande. Livet för och med någon som har Downs syndrom behandlas med stor förståelse.


Konflikterna mellan privatliv och yrkesliv blir åskådliga utan att ta över. Miljön, dagens Uppsala, ges utrymme
utan att ta över. En lättläst, fängslande/gripande deckare, som dessutom kan ge läsaren ökad förståelse för människor i en svår situation."

Helhetsbetyg: 5 = Briljant.
BTJ
 
Med alla karaktärerna, och Johans och Nathalies etiska val – kanske lika spännande som vem som är mördaren – hålls intresset vid liv ända in i kaklet i denna deckare, där mordet är ramberättelsen men själva innehållet det djupt mänskliga.."

Susanne Holmlund, ST
 
”5/5 Deckarkatter får Jonas Moströms nya bok Blindspår. En riktig sträckläsare. "

@deckarkatten
 
”Blindspår är inte bara läsvärd, den öppnar också upp för många tänkvärda frågor och reflektioner. En bok som känns viktig och som berör."

Basilica, Blogg